фотография Александър Иванов, Казанлък

Фото изложба на Александър  Иванов – фотограф-художник от Казанлък: „360° България

http://www.alexanderivanov.com

София – 20 май – 18 юни, 2008, Мостът на влюбените (между НДК и х. Хилтън)
Бургас – 26 юни – 23 юли, 2008, ул. Александровска (пл. Тройката)
Варна – 31 юли – 28 август, 2008, входа на Морската градина (при Фестивален Комплекс)
Пловдив – 05 септември – 03 октомври, 2008, пл. Централен (ул. Княз Александър I)

ТЕВНО ЕЗЕРО, СЕВЕРЕН ПИРИН

ТЕВНО ЕЗЕРО, СЕВЕРЕН ПИРИН
За мен Тевно езеро е едно от най-великите места в България. Някаква енергия ми носи. Хубаво ми е. Не мога да обясня защо. Заслонът е на 2515 метра надморска височина, а самото езеро – на 2512 метра. Намира се в циркуса Белемето и отвсякъде е затворено с върхове – Мозговишки чукар, Валявишки чукар, Момин двор, Кралев двор, Смирненски, Каменица, Беговишки рид. Отзад са Зъбът и Яловарникът. Последния път бях тук с един приятел и като ни хвана мъглата и вятърът, минус 20 градуса стана. Три дена прекарахме в заслона, а езерото просто го нямаше. Не можахме да го стигнем да си налеем вода, каквото стопим на печката, го изпивахме. Миехме си ръцете и краката със свинска мас. Хем подхранва кожата, хем наистина се миеш. В планината като в планината. По едно време се питах защо ходя в планината. Сега вече не се питам. За да снимам или заради самата планина? То е едно и също.
ШЕЙНОВСКИТЕ ГРАДИНИ, СЕЛО ШЕЙНОВО, КАЗАНЛЪШКО
ШЕЙНОВСКИТЕ ГРАДИНИ, СЕЛО ШЕЙНОВО, КАЗАНЛЪШКО
Хората в нашия край винаги са имали поне един орех в градините си – под него са седели, под него са се хранили, на него са връзвали люлките на децата. На обед животните са отивали там да пладнуват. Цялата дейност се е движила около това дърво. Орехът расте бавно, той расте за следващото поколение. При нас никой не посяга току-така да сече орех. Моят баща е засадил най-малко 200 ореха в живота си. За щастие не видя тези десетте, които ги бяха изрязали. А като знам колко усилия, колко труд, колко обич е вложил. Добре че не беше жив.
ДАЛЯН СЕВЕРНО ОТ ГРАД СОЗОПОЛ
ДАЛЯН СЕВЕРНО ОТ ГРАД СОЗОПОЛ
Този далян е на отбивката преди Созопол. С далян се ловят пасажни риби – сафрид, цаца, хамсия. Обикновено пасажните риби мигрират от север на юг и обикалят близо до брега, не плуват направо, ами следват извивките на сушата. Едно време така са се движили корабите в Древна Гърция от Александрия до Ефес, например. Не са плавали по права линия, а покрай брега. Така и пасажните риби, и те вървят по края. Далянът е един вид лабиринт – има преградна мрежа и една торба накрая, често с формата на буквата Т. Пасажът се удря в преградата, тръгва да се движи по нея и попада право в даляна. Това го научих покрай тази изложба. Никога не съм имал страст нито към ловджилъка, нито към рибарлъка.
ЛАВАНДУЛОВО ПОЛЕ, СЕЛО ЛОЗЕН, СТАРОЗАГОРСКО
ЛАВАНДУЛОВО ПОЛЕ, СЕЛО ЛОЗЕН, СТАРОЗАГОРСКО
Лавандулата се бере средата на юли, малко преди пика на цъфтежа. В най-голямата жега соковете й се качват в горната част на растението. Ароматът й е толкова силен, че на слънцето ти се замайва главата. А ако я береш на ръка със сърпчета, както си му е редът, попадаш в едни рояци пчели… Лавандуловото масло – подобно на парфюмите – се прави от различни сортове лавандули, всеки със своите качества. Това храстовидно растение обича бедни, песъчливи почви, а в същото време дава доста добри добиви. От 300–400 кг цвят се получават от 3 до 5 кг лавандулово масло. На места дори отглеждат лавандулата като средство за борба с ерозията, защото укрепва почвата.
КОСМИЧЕСКОТО ДЪРВО, СЕЛО ИВАНОВО, РУСЕНСКО
КОСМИЧЕСКОТО ДЪРВО, СЕЛО ИВАНОВО, РУСЕНСКО
Като го гледам това дърво, макар и да е младо, се сещам за Космическото дърво от народните песни и сказания, което съдържало в себе си цялата вселена. В представите на хората короната му се равнявала на небесния свят или рая. В нея живеели орлите, соколите, ястребите, гълъбите. Както и ангелите, разбира се. Стволът съответствал на нашия, земния свят. Той принадлежал на конете, кравите, биволите, елените. А корените на дървото се свързвали с долния, подземния свят. Там властвали рибите, костенурките, змиите, техните събратя змейовете, а също и къртиците. Когато в селото нямало издигнат храм, хората извършвали много от службите и честванията под клоните на някое вековно дърво.
НАСАЖДЕНИЯ С РЕПКО, ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО НИСОВО, РУСЕНСКО
НАСАЖДЕНИЯ С РЕПКО, ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО НИСОВО, РУСЕНСКО
Изобщо не е скучна Дунавската равнина в Русенския край. Не е като да вървиш в Добруджа, там равнината е като тепсия, само поля и ниви. В Русенско не е така. Местността е доста насечена от каньони и понякога се появяват изненадващи гледки. Аз обичам да пътувам в такива местности. Няма планини, но въпреки това е интересно. Има много дерета, които си личи, че са корита на пресъхнали реки, отивали към Дунав. От тук и изобщо на изток от Русе започва Делиорманът, което буквално в превод значи Лудогорие. По-голямата част от Лудогорието е в Разградска и Търговищка област и малко в Шуменска. Нарича се Лудогорие, защото до XVIII в. тук е имало гъсти гори, които са стигали чак до Стара планина. Днес повечето са изсечени. От тях сега са останали отделни горски пояси между нивите и масивите в резервата „Воден” край Разград, както и имената на десетки местности – Дюс Орман, Ай Орман, Орманчето, Мешелика. Меше идва от турски и значи „дъб”.
РОЗОВИ ПЕЛИКАНИ, ЕЗЕРОТО ВАЯ, БУРГАСКО
РОЗОВИ ПЕЛИКАНИ, ЕЗЕРОТО ВАЯ, БУРГАСКО
Вая е най-голямото естествено езеро в България с площ от 2400 ха. Изобщо Бургас е много богат откъм води. Езерата в района са много ценни, особено за птиците. Знам, че като се появят розовите пеликани – те са прелетни птици, движат се по Виа Понтика – остават тук за около месец. Долитат в края на август или началото на септември, почиват малко и продължават към Африка. Обикновено домуват на Атанасовското езеро, което е по-закътано, само че там няма риба. Затова през деня прелитат до Вая, за да се хранят. Обикновено ловуват заедно с кормораните. Кормораните са отдолу, под водата, а пеликаните са отгоре, във въздуха, и така подкарват рибата към плитчините. Много е интересно.
НАЖЕЖЕНИ ТИГАНИ, ЧЕРНОМОРСКИ СОЛНИЦИ, БУРГАСКО
НАЖЕЖЕНИ ТИГАНИ, ЧЕРНОМОРСКИ СОЛНИЦИ, БУРГАСКО
Цветът на солните полета наистина е такъв. Не се вижда отдолу, защото, като застанеш на нивото на солниците, небето влиза в този цвят и „тиганите” не изглеждат така червени. Отгоре като погледнеш, е друго. Пак влиза синка от небето, но не толкова. Този розово-червен цвят се дължи на солничното раче артемия. То вирее във вода до десет пъти по-солена от тази в морето. Тук явно съм му хванал летния бум. Знам, че през август само в един литър вода се намножават над 3000 рачета.
ВОЕННО ЛЕТИЩЕ И ГОЛФ ИГРИЩЕ, ОКОЛНОСТИТЕ НА ГРАД БАЛЧИК
ВОЕННО ЛЕТИЩЕ И ГОЛФ ИГРИЩЕ, ОКОЛНОСТИТЕ НА ГРАД БАЛЧИК
За мен това съжителство е анахронизъм. Бившето военно летище на Балчик и съвременно голф игрище. В тези хангари влизаха и излизаха самолетите „МиГ”, с които трябваше да нападаме или да се отбраняваме. Никой не можеше да припари тук. И двете неща за мен са спорни, лишени от смисъл. Едно наследство и едно бъдеще, което не е ясно дали ще донесе просперитет.
ЗАЛИВ АРАПЯ, ОБЩИНА ЦАРЕВО
ЗАЛИВ АРАПЯ, ОБЩИНА ЦАРЕВО
Ето какво значи разчупено Черноморие, какво значи Южно Черноморие въобще. Все още има такива места на юг, където можеш да си сам. Един залив, една лодка, една любов. Какво повече?! Арапя не е просто един залив, той е изумителен. Снимал съм го отвсякъде и от земята, и от въздуха. За съжаление и тук нещата отиват към урбанизация и пренаселване. Хубавото на мотоделтапланера е, че не се виждат боклуците, които се хвърлят по плажа. А много хора го правят – тук найлон, там пластмасова бутилка, и така боклукът се събира от малките в големите реки и от там – в морето. Постепенно тази пластмаса се раздробява, става на малки парчета, едва забележими с просто око. Тогава вече наистина няма изчистване
Advertisements

§ 2 Responses to фотография Александър Иванов, Казанлък

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: